WAT IS EEN SILICONEN DAKBEDEKKING?

Siliconen dakbedekking, de dakbedekking van de 21 eeuw. Die de problemen van de dakbedekking van de 20 eeuw oplost.

Even voor de geïnteresseerden een stukje geschiedenis over wat is siliconen. Siliconen bestaan al ruim 50 jaar, bij ieder wel bekend van het product siliconenkit, er is geen badkamer of keuken in Nederland waar dit product niet gebruikt is. Tot aan het gebruik van siliconen in de cosmetische chirurgie. De toepassingen zijn eindeloos en het product is niet meer weg te denken uit ons huidige leven.

Siliconen worden gemaakt van silicium (kiezel) en zuurstof. Deze stoffen gecombineerd noemen we siliciumoxide of silica, beter bekend als kwarts. Kwats op zijn beurt is het hoofdbestanddeel van zand. Kwarts is het meest voorkomende mineraal op aarde. Lange ketens van aan elkaar gekoppelde silica moleculen worden gevormd door aan kwarts carbon en waterstof toe te voegen. Dit vormt silicoon, een materiaal dat erg lijkt op rubber en onbreekbaar is.

Nu komen we ergens, silicoon heeft als eigenschap dat het bestand is tegen stoten, vallen, gooien, extreem lage zowel als hoge temperaturen (200°C). Siliconen zijn waterdicht en hebben een uitstekende hechting op de meest uiteenlopende ondergronden. Al deze eigenschappen maken het een ideaal product om een een dak mee te renoveren, simpelweg door het te coaten. Het is een milieu bewuste manier om het binnen droog te houden.

De siliconen dakcoating zoals wij die nu gebruiken heeft een lange ontstaansgeschiedenis en heeft zijn plek op de markt in vooral Noord en Zuid Amerika, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk al verdiend. Het is daar al 40 jaar een volwaardige vorm van dakbedekking.

Onderhoud van platte of hellende daken is altijd al een beetje een ondergeschoven kindje geweest bij het vastgoed onderhoud. Men heeft vaak niet direct zicht op de dakbedekking en er wordt al gauw aangenomen het is wel goed. Preventief onderhoud, indien al gedaan beperkt zich vaak tot het eens in het jaar verwijderen van gevallen blad. Echt bewust wordt men zich weer van het dak als er lekkage optreed en er water binnenkomt, of dat er zich bruine vlekken in het plafond aftekenen.

De volgende stap is vaak het bellen van een dakdekker. Daar het grootste gedeelte van de platte daken voorzien is van bituum, EPDM, of pvc zal men er al snel voor een zelfde systeem kiezen. Wat in de praktijk neerkomt op het aanbrengen van een laag nieuw over oud, of voor het verwijderen van oud en en geheel opnieuw.

Wij denken dat we een goede andere optie aanbieden, de siliconen dakcoating.

De grote voordelen zijn dan wel:

  • economisch
  • milieu technisch
  • kan snel en zonder enig overlast worden uitgevoerd
  • comfortverhogend en energie besparend

De bestaande Nederlandse dakbedekking industrie is erg behoudend c.q. conservatief. Zij blijven doorgaans trouw aan de door hun al jaren gebruikte bekende producten. Deze producten hebben jarenlang hun diensten bewezen maar er zijn heden ten dage betere producten die ook de nadelen van de oude systemen kunnen wegnemen.

Bij bitumineuze dakbedekkingen is een groot nadeel het brandgevaar tijdens het aanbrengen, de geringe mate van UV bestendigheid en vooral thermische schokken. ( dit betekend dat er scheurvorming ontstaat door het continu proces van rek en krimp d.m.v. temperatuur wisselingen) PVC de UV bestendigheid is gering dus een snelle veroudering, ook hier is het geen naadloos product dus ook verhoogde kans op lekkage langs de naden. EPDM (rubber folie) heeft een lange levensduur, maar is een niet geheel naadloos product dus kans op lekkage langs naden, en het moet op een schoon dak worden aangebracht, bestaande dakbedekking moet eraf.

Vloeibare siliconen dakbedekking heeft als grote voordeel dat het over bijna alle bestaande dakbedekking systemen aangebracht kan worden. Het is ongevoelig voor thermische schokken ( bij temperaturen tussen -20 C en 40 C heeft siliconen 400% rek). Het niet hoeven te verwijderen van een bestaande oude dakbedekking is een niet te onderschatten voordeel, vooral in een tijd waarin wij ons steeds meer bewust worden van de gevolgen van onze acties op het milieu waarin wij leven. Om ook de portemonnee niet uit het oog te verliezen, is de prijs kwaliteit van de siliconen dakbedekking beter dan de bestaande opties.

Siliconen coating is in diverse kleuren aanwezig ( voorlopig in Nederland alleen in de 2 meest gangbare te weten wit en grijs). De kleur wit is het meest interessant. Een witte, Siliconen dakbedekking reflecteert meer dan 80% van het zonlicht. Dit heeft direct gevolgen voor de temperatuur van het binnenklimaat (een temperatuur verlaging van 4 of 5 °C is snel gehaald.) Ook als er zonnepanelen op het dak staan is er voordeel te behalen.

Zonnepanelen

Bekend van zonnepanelen is dat het rendement daalt bij warme zomerdagen indien de panelen zijn geplaatst op een zwart dak. Dit komt doordat het vermogen van een cel negatief wordt beïnvloed wanneer de temperatuur van de cel hoger is dan 25°C. Voor zonnepanelen bestaat er een Pmax. Stel deze is 0,50% / °C, dan verliest het zonnepaneel 0,50% opbrengst per °C boven de 2°C.

Als bijvoorbeeld het zonnepaneel 45 °C wordt door de zwarte ondergrond, dan is het rendement van het paneel al 10%  minder.

De kleur wit reflecteert zonlicht, terwijl zwarte dakbedekking zonlicht absorbeert. Doordat het witte dak meer zonlicht reflecteert zal het koeler blijven.

Conclusie

Een dak renovatie met een witte Siliconen coating verhoogd het rendement van uw zonnepanelen.

Daar waar wit geen optie is heeft de kleur grijs nog steeds een reflectie van 40%.

Airconditioner

Het koelen van een gebouw kost 3x zoveel energie dan het verwarmen van een gebouw. Door het dak te koelen en daarmee de warmteoverdracht naar het gebouw te verminderen, wordt de koellast van het gebouw verlaagd. Dit kan wel tot 20% schelen in de kosten van een airconditioner.

Dakkapellen

Vooral in kleine ruimtes die niet airconditioned zijn zal het een stuk aangenamer worden. In Nederland bevinden zich veelvuldig slaapkamers op de bovenste verdieping die de beschikking hebben over een dakkapel. Uit eigen ervaring weet ik dat de ruimte al snel 4 tot 5 graden koeler zal zijn.

De aangebrachte Siliconencoating coating heeft een aantal sterke punten:

  • De Amerikaanse fabrikant van de Siliconen coating geeft een product garantie van 50 jaar !! ( Dit beweren in een land met een gevreesde claimcultuur zegt wel wat over het vertrouwen in het product.)
  • Naadloze applicatie – geen lekkage op de naden
  • 15% rendements-verhoging bij aanwezigheid van zonnepanelen
  • 20% lagere kosten van de koellast indien er gebruik gemaakt wordt van Airconditioners
  • Ongevoelig voor aanhechting van vuil, algen, mossen etc.
MAAK EEN AFSPRAAK